Echte vriendschappen ben je door Facebook kwijt. Toch? | Thomas Hendriks deel 2

Thomas_Hendriks_Quest_2verkleint


Huysgenoot 
Thomas Hendriks heeft voor kranten, tijdschriften, televisie en diverse websites gewerkt. Vaak in creatieve, leidinggevende posities. Hij schreef voor ons een blog!

Honderden Facebook vrienden, maar je echte vrienden raak je kwijt! Toch?

Bijna 11 miljoen Nederlanders gebruiken het. En daarvan 7,6 miljoen zelfs dagelijks: Facebook. De plek waar je het wel en wee van familie en vrienden kunt volgen. Vooral veel vrienden. Tientallen! Honderden. Maar je kon toch maar een paar echte vriendschappen tegelijk in stand houden? En die echte vriendschappen ben je door Facebook kwijt. Toch?

Nou, als dat al zo is, dan kun je Facebook en andere social media (Twitter, Instagram) daarvan niet de schuld geven. Het is onderzocht, meldt wetenschapsplatform Scientias. En de vraag was: lijdt het een op een contact met goede vrienden en familie onder het gebruik van social media?

Hoe hebben ze dat onderzocht? Ze hebben eerst de bestaande onderzoeken naar social-mediagebruik bekeken. Daarin zat geen enkel verband tussen social media gebruik en het verminderen van offline sociaal contact. Men ging nog steeds de deur uit om elkaar te ontmoeten en er werden ook niet minder telefoontjes gepleegd.

Zelf ook onderzoek gedaan? Ze hebben 116 mensen gevolgd. De helft studenten, de andere helft volwassenen. Die mensen kregen vijf dagen achtereen op verschillende momenten per dag een sms’je met de vraag wat ze in de afgelopen tien minuten hadden gedaan aan social media en offline sociaal contact. Uitkomst: gebruikers van social media hadden ook nog steeds hechte vrienden met wie ze afspraken. Ze waren niet eenzamer geworden.

Vrienden voor het leven dus? Nou, dat is vaak ook weer niet zo, want tijdens je leven kun je niet elke vriendschap in stand houden. De ene verwatert doordat je andere levens leeft, maar daarvoor komt vaak wel weer een andere vriendschap in de plaats. En social-mediagebruik is ongevaarlijk? Nou, je kunt er nog steeds depressief van worden als je je te veel laat meeslepen door de mooie, perfecte leventjes die al jouw vrienden klaarblijkelijk leiden. En in een zwart gat vallen als jouw posts te weinig aandacht krijgen. Maar die verslavingskant behandelen we een andere keer.

Aantallen:

Whatsapp: 11,5 mio NL
Facebook: 10,8 mio waarvan 7,6 dagelijks
Insta 4,1 mio waarvan de helft dagelijks

Meer weten over Thomas? Bekijk hier zijn profiel!
Benieuwd naar deel 1? Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Voorgestelde posts