De dag van de dagvoorzitter met… Esther van Rijswijk

 

Esther

Van het Ministerie van Financiën naar de journalistiek: Elsevier, RTL Nieuws. Correspondent in Londen. Een kleine greep uit de carrière van huysgenoot Esther van Rijswijk. Lees hier haar over haar dag als dagvoorzitter!

Met wie hebben wij het genoegen?
Esther van Rijswijk, econoom, journalist en dagvoorzitter. En founder van Mattermap, een tool om debatten mee in kaart te brengen. Ik werkte onder meer voor Elsevier, was correspondent in Londen voor RTL Nieuws en presenteerde bij RTL Z en BNR. Daarnaast ben ik voorzitter van De Goededagvoorzitters, een vakgroep voor presentatoren, facilitators en moderatoren. Ik modereer, begeleid gestructureerde brainstormsessies en geef media- en presentatietrainingen.

Hoeveel events heb jij +/- mogen voorzitten?
600+

Hoe pak jij de voorbereiding voor een evenement aan?
Dat hangt helemaal af van de klant, want de een of ander verschilt nogal van elkaar. Van superprofessionele evenementenbureau’s tot organisaties die nooit eerder een bijeenkomst organiseerden. Ik kan inmiddels snel inschatten waar behoefte aan is en waar ik kan ondersteunen. Ik ben liefst vroeg betrokken, zodat ik mee kan gaan in de gedachtenontwikkeling en kan adviseren over de opzet. Liefst voordat het te laat is en alle gasten al zijn uitgenodigd en blijkt dat de line-up eigenlijk niet bij de doelstellingen of het publiek past. Verder bel ik bijna altijd met de sprekers, heb veel contact met de organisatie als daar behoefte aan is, en ik maak mijn eigen, inhoudelijke draaiboek.

Wat doe jij voordat jij het podium opgaat?
Ik ben een uur voor de start aanwezig. De sprekers heb ik meestal al gesproken, maar wil ik graag nog even zien zodat iedereen er vertrouwen in heeft. Samen vooraf eten of al te uitgebreid kennismaken doe ik bewust niet: dan bestaat het gevaar dat het te close wordt, en dat merkt het publiek. Als moderator ben ik er in eerste instantie voor het publiek.

Wat vind jij de beste indeling van een programma?
Per onderdeel moet het hoe en waarom duidelijk zijn: waarom deze gast of deze activiteit? Waarom op deze manier? Wat is het doel? Als dat allemaal duidelijk is, kan de indeling wat mij betreft alle kanten op. En soms is het niet duidelijk. Dan zijn er gewoon leuke sprekers geboekt, en die moeten tot hun recht komen. Als het goede sprekers zijn, dan komt het goed. En zo niet, dan gaan we roeien met de riemen die we hebben. Tot slot nog even over het eeuwige panel aan het eind van een prachtige dag. Pas daarmee op! Vaak zitten er teveel mensen in en wordt het een energie-drain aan het einde van een verder prachtige dag.

Wat is voor jou persoonlijk het doel op zo’n dag?
Zorgen dat het publiek het gevoel heeft gehad dat de dag om hen draait. En dat de opdrachtgever aan het einde van de dag, bij de borrel, met een grote glimlach de complimenten van zijn gasten in ontvangst kan nemen. Als ik dan zelf ook nog lol heb gehad en iets nieuws heb geleerd, dan ben ik helemaal gelukkig.

Welke interactieve tool gebruik jij het liefst?
Mentimeter, Slido, Northpolls.

Hoe ‘deal’ jij met lastige vragen uit de zaal?
Daar ben ik erg goed in. Lastige types met of zonder stokpaardjes zijn er altijd, ze horen er bij. Zorgen dat we op een gezellige manier door kunnen is nooit een probleem.

Wat vind jij het leukste op zo’n dag?
Onverwachte dingen en zien – en soms horen- wanneer de kwartjes vallen bij het publiek.

Blijf jij altijd hangen bij de borrel?
Zeker!

Meer weten over Esther? Bekijk hier haar profiel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Voorgestelde posts