Geslaagde communicatie is onbetaalbaar

jan-heemskerk_profielgrid

Geschreven door huysgenoot Jan Heemskerk

Communicatie is een echt vak: het ambacht van het overbrengen van een boodschap van zender naar ontvanger. En wel op zo’n manier, dat de ontvanger hem begrijpt en de zender zijn doel bereikt. Dat lijkt simpel, maar is dat allerminst. Het vereist een heldere boodschap met een duidelijk, liefst meetbaar doel, een grondige kennis van de (latente) behoeften en de communicatieve prikkelzones van de doelgroep, en de juiste aanspreektoon – een stem die de doelgroep herkent en waardeert, vertrouwt en begrijpt.

Mijn dertig jaar als tijdschriftenmaker (en op bescheidener schaal: schrijver, radio-, tv- en theatermaker) hebben vrijwel geheel in het teken gestaan van het leren doorgronden van doelgroepen. Wie zijn deze mensen? Wat bindt hen onderling? Wat willen ze? Wat willen ze van ons? Willen ze wat wij te bieden hebben? Kunnen we ze overtuigen? Hoe dan? Welke taal spreken ze? Kunnen we ze aan het lachen maken? Aan het huilen? Twijfelen? Hoe zorgen we dat ze ons omarmen en liefhebben, vertrouwen en koesteren? Hoe worden we vriend en mentor, gelijke en leermeester, zonder af te schrikken of te irriteren.

Media heten niet voor niets media. Medium is latijn voor ‘midden’. Van Dale zegt: ‘hulpmiddel’. Wij mediamakers zitten letterlijk in het midden van het proces. Precies tussen zender en ontvanger. We zijn de makelaars van informatie. Het vertaalbureau dat de boodschap in de juiste taal aan de juiste mensen overdraagt. De partij die allebei de partijen begrijpt. De professional die zorgt dat uw boodschap niet in miscommunicatie verloren gaat.

Communicatie is een leuk vak. En ik kan het weten. Niets is zo leuk als aanschuiven bij iemand die iets boeiends te vertellen heeft, en diegene te helpen die boodschap prikkelend en succesvol aan de man te brengen. Het echte verhaal tevoorschijn te toveren, dat helder te structureren, en in de vorm te gieten die het publiek begrijpt en waardeert. Het is geweldig om mensen te leren communiceren. Het is ook geweldig om mensen te hèlpen communiceren.

Daarom stel ik u via het Sprekershuys van harte mijn talent en ervaring tweevoudig ter beschikking. Hetzij door uw organisatie vertrouwd te maken met de grondbeginselen van doelgroepdenken en creatieve presentatie, intern of extern; hetzij door u als dagvoorzitter of forumleider als ‘tolk/vertaler’ terzijde te staan op congres of seminar. Ik zou bijna zeggen: doe uzelf een plezier, gun uzelf de luxe van een professional! Want geslaagde communicatie is onbetaalbaar!

Meer informatie over Jan Heemskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Voorgestelde posts