‘Mensen raken, dat is wat je als sprekers wilt bereiken toch?’ Blog van huysgenoot, schrijver, model en freelance columnist Alexandra Smith

AlexandraSmith_fotograafGracielleOwen1

Geschreven door huysgenoot Alexandra Smith
“Wat een authentieke spreker.”
Een zin die elke spreker graag hoort. Want onder die woorden schuilt altijd ook een andere gedachte: “Ik was geraakt.”
En mensen raken, dat is wat je als spreker wil bereiken, toch? Je wil dat jouw publiek is geboeid door je verhaal en geraakt is door wat je daarin zegt. Misschien zelfs geïnspireerd, afhankelijk van wat je precies met ze hebt gedeeld. En in dat woord zit nu net de crux. In het woord delen.

Als je authentiek over wilt komen is dat namelijk precies wat je moet doen: iets met anderen durven delen. En ik gebruik hier expres het woord durven, want het gaat niet om zomaar wat informatie delen. Het gaat om het delen van je kwetsbaarheid en het delen van jouw persoonlijke waarden: dat wat jij belangrijk vindt. Dingen die je hebt meegemaakt. Hobbels. Dingen waar je blij van wordt – of juist niet. Dingen die je passie zijn. Kortom: alles waar jij als mens voor staat en wat je menselijk maakt. Zodat anderen – die dit herkennen – zich ermee kunnen verbinden.

Als je dit doet, ervaar je geen tweestrijd. Is er geen centje twijfel over hoe je je van binnen voelt als je op een podium staat. Want dan sta je 100% achter wat je zegt en kom je authentiek over. Ben je dan toch zenuwachtig? Denk dan maar: een mens heeft stress nodig om in actie te komen en stress maakt je alert. Als je daardoor iets vaker je handen beweegt of vaker iets weg moet slikken is dat niet zo erg. Want ook dat maakt je menselijk.

Alexandra Smith is schrijver, model, freelance columnist bij o.a. nrc.next en trainer storytelling bij het Sprekershuys.

Meer informatie over huysgenoot Alexandra Smith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Voorgestelde posts