Patronen van Bedrog

140415Commodity9890B

Geschreven door huysgenoot Willem Middelkoop

In 2014 nodigde Coen Vermeeren van de TU Delft me uit om een lezing te geven in het kader van het Studium Generale programma waarin een scala aan onderwerpen wordt gepresenteerd door ‘vrijdenkers’. In overleg besloot ik om een presentatie te ‘bouwen’ die verder ging dan de financieel economische onderwerpen die ik normaal behandel. Op deze manier kan het verhaal ook anderen aanspreken.

Coen moedigde me aan op ver buiten de gebaande paden te treden. Ik vertelde hem dat ik in 2006 aan de Erasmus Universiteit een presentatie onder de titel ‘Patronen van Bedrog’ heb gehouden. Daarin onthulde ik het bedrog rondom inflatie- en andere economische cijfers en toonde aan dat Ford en General Motors hun geld boekhoudkundig verdienden met het verkopen van autofinancieringen in plaats van auto’s. Een onhoudbaar bedrijfsmodel. Ook liet ik zien hoe de Amerikaanse huizenmarkt met list en bedrog steeds verder werd opgeblazen. Twee jaar later viel de bodem onder beide bedrijfstakken en de rest van de wereldwijde economie weg.

In eerste instantie had RTL Z er wel oren naar om als mediapartner de publiciteit rondom het event te verzorgen. We hadden ruim 1000 stoelen te vullen in de grote aula op een doordeweekse avond, uren nadat de laatste colleges waren afgelopen. Mijn plan was om er meer een avondje uit van maken in plaats van de gebruikelijk lezing van een uurtje aan het eind van de middag. Zo bedacht ik wat theatereffecten om een saaie lezing op te leuken. Met theaterproducent Rick Engelkes (ja die knappe acteur uit GTST) had ik zelfs al eens zitten brainstormen over een avondvullende theatershow.

Daarom besloot ik van deze avond een grote try-out te maken. Ik zocht weken naar goede filmpjes op Youtube (o.a Generaal Clark die ijskoud vertelt dat het Pentagon alle recente acties in het Midden Oosten, als onderdeel van een groter plan had bedacht) en bouwde het podium om tot mijn studeerkamer. Compleet met groot bureau, luie stoel en schemerlamp.

Na weken puzzelen en schaven had ik op een presentatie van bijna 150 slides en 5 filmpjes samengesteld. Geen uitgeschreven script maar een programma met als grote rode draad dat we door de media keer op keer op het verkeerde been worden gezet. Niet bewust, maar meer omdat ook journalisten keer op keer in de val trappen die woordvoerders en spin-doctors netjes voor ze hebben uitgezet. RTL Z haakte begrijpelijkerwijs af.

Daarom besloot ik het erop te wagen en alleen via de twitter accounts van de TU Delft en mijzelf (@wmiddelkoop) promotie te maken. Vol is vol schreef ik vol bravoure onder mijn promo-tweet. Het werkte. Toen op de grote dag een half uur voor aanvang de deuren open gingen stroomden, tot mijn grote verbazing, enkele honderden bezoekers de aula binnen. Een half uur later zat de zaal vrijwel vol en kon het feest beginnen.

Drie uur later vroeg de beveiliging ons vriendelijk maar dringend of we de zaal wilden verlaten. Zonder enige pauze was er binnen enkele uren een magische sfeer ontstaan waarin we met elkaar de geheimen van de wereld leken te delen. De gestelde vragen lieten zien dat ik niet de enige ben die zich in het steeds grotere bedrog heeft verdiept.

Wil jij ook het evenement ‘Patronen van bedrog’ bijwonen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Voorgestelde posts