Tesla College Tour: Erik Scherder

Foto Crijn - Erik

Op maandag ging de telefoon… De spreker belde of de lezing die hij op dinsdag zou gaan geven een half uur later kon. De klant werd gebeld, maar helaas was het in de praktijk niet mogelijk door ploegendiensten, pauzes en veiligheidsvoorschriften.

De spreker reist altijd met het openbaar vervoer, dus daar zag ik een kans! Zouden we het met de auto wel redden? En zo ontstond het idee. Dit jaar ga ik 10 sprekers met de Tesla naar lezingen brengen, een heuze Tesla College Tour. De reis ernaartoe, de conversaties, de gedachtewisselingen en discussies, dat is voer voor mijn blogs.

Daarom, vandaag deel 1 van de Tesla College Tour: professor doctor Erik Scherder.

We vertrokken vanuit de VU in Amsterdam, de thuisbasis van Erik Scherder. Met een cappuccino aan boord begon de reis, met als eindbestemming: Almelo. Al snel werd duidelijk dat Erik er zin in had. Aan het begin van de autorit spraken we uitgebreid over lezingen, theatertours en tv optredens.

Het meest karakteristieke is toch zeker zijn humor en bevlogenheid voor het vak. En daarbij de gezonde en oprechte drang om mensen te wijzen op het functioneren van het brein. We zijn lui en activeren luiheid om allerlei manieren. ‘Leuk hoor, auto’s die zelf rijden en inparkeren, maar denken we zelf nog na? En dat geldt ook voor boodschappen, waarom toch alles vanuit die luie stoel?’, aldus Erik.

‘Ik fiets elke dag naar de universiteit, 30 minuten heen en 30 minuten terug. Het brein moet net als de rest van je lichaam vitaal zijn en blijven’, aldus Erik. Tja, daar zit je dan in je zelfrijdende Tesla, wetende dat je lekker lui via de app boodschappen doet bij Michiel Muller zijn Picnic… Eenmaal gearriveerd op locatie kwam er een uitvoerige veiligheidsprocedure. Dit aangezien het bedrijf waar Erik de lezing zou gaan geven Uranium verrijkt.

Wanneer we in de zaal arriveerden zagen we dat de zaal helemaal volgepakt was. Zelfs achterin stonden mensen, omdat alle stoelen bezet waren. Vol passie ging Erik van start over veiligheid en hoe het brein functioneert. Een prachtige grafiek gaf aan dat de meeste fouten worden gemaakt rond 03:00 uur ’s nachts.

Leerzaam voor het bedrijf en personeel. De vraag rees: ‘Maar Erik hoe kunnen we het brein fit houden in de nachtdienst?’ Erik vertelde: ‘Organiseer walking meetings, kijk naar buiten en zorg er ook in de nacht voor dat het brein voldoende prikkels krijgt’.

De lezing vloog voorbij. Na de lunch en een korte evaluatie begonnen wij aan de reis terug. Op naar de Vrije Universiteit. Inspiratievol zag ik mijn kans schoon. Zo kwam ik erachter dat het gezin Scherder fanatieke tennissers zijn. Een leuk raakvlak met de chauffeur van dienst. En zo kwam al snel mijn brein fitheid aan de orde. Ik scoorde hoog, maar de professor had wel wat kanttekeningen. Met mijn hond Jip wandelen was zeer goed, maar wel minimaal 30 minuten achter elkaar. En stevig doorstappen. Golf kon niet op goedkeuring rekenen, gelukkig zaalvoetbal en tennis wel.

We sloten op het laatste deel van de A1 nog even af met een spoedcursus: Waar komt stress vandaan? Op de vraag of ik veel stress ervaar antwoordde ik: ‘Nee, in ieder geval niet bewust.’ ‘Dat lijkt mij ook niet, dus dat betekent dat er weinig cortisol wordt aangemaakt door je hypothalamus. Teveel stress leidt tot een overwerkt hippocampus wat je frontale lob kan schaden. De frontale lob moet je amygdala remmen, welke negatieve emoties oproept.’, aldus Erik. Voordat Erik de portier openzwaaide, pakte ik deze geruststelling toch nog mooi even mee.

Na een hartelijke afscheid vervolgde ik mijn weg naar kantoor in de Werkspoorkathedraal. De lessen die Erik deelde in de auto waren voor mij onbetaalbaar. Ik had zojuist van de nood een deugd gemaakt. En met deze blog als een levendige herinnering.

Erik, heel erg bedankt en op naar een potje tennis van minimaal een half uur! Wie mag ik binnenkort naar zijn of haar event chauffeuren?

Meer informatie over huysgenoot Erik Scherder vind je hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Voorgestelde posts