TV als medium voor vermaak en ontwikkeling of leedvermaak?

unnamed

Geschreven door huysgenoot Pauline van Aken, presentator, trainer en auteur

Met de taal van het hart kun je anderen inspireren en een verschil maken!

Maatschappelijke betrokkenheid begint en eindigt daar. Maar dat het soms geheel anders gaat, konden we afgelopen vrijdagavond zien. Bij #TVOH, hét programma van #RTL4 dat juist een positieve maatschappelijk betrokkenheid en voorbeeldfunctie zou moeten hebben. Helemaal gezien de kijkcijfers!

Een genade klap
We zaten met vrienden na te tafelen, en mijn zoon Bink, 12 jaar, zat met vriendje voor de tv
te kijken naar The Voice. Ik hoorde prachtige korte muzikale zangfragmenten op de achtergrond en werd ernaar toe gezogen. Melissa zat in het team van Ali om gecoacht te worden, vanwege het volgende prachtige nummer:

Ik keek en luisterde naar een zeer getalenteerde jonge vrouw die alles zeer spannend vond en terecht. Zoiets is spannend om jezelf ten overstaan van zo’n groot publiek met miljoenen kijkers kwetsbaar op te stellen. En toen gebeurde het… vanuit de jury… de genade klap door #Anouk.

Harde, veroordelende woorden!
Woorden die het hart van Anouk zelf nog niet hadden gevonden. Woorden die vooral vanuit het hoofd de directe weg naar haar mond vonden om eruit geflapt te worden. Was dat nu nodig om deze negatieve gedachten op een kwetsbaar meisje te projecteren Anouk? Over wie zeggen deze woorden nu echt wat? Hoezo professioneel? Hoezo coachende functie? Welke afspraken heeft #RTL met jou en de overige juryleden gemaakt, omwille van de kijkcijfers en hoeveel krijgen jullie ervoor betaald. Waar ligt de grens? Waar liggen de verantwoordelijkheden van de jury en de zender?

Totaal geschokt
Kortom allerlei vragen die door mijn hoofd gingen. Allereerst zat ik totaal geschokt en verbaasd te kijken en luisteren… zegt Anouk dat nou echt? Hoe gaat Melissa hierop reageren, het publiek, de rest van de jury? Het publiek keurde Anouks woorden totaal niet goed, en terecht. Melissa rechtte haar rug en reageerde zo assertief mogelijk, knap! En toen kwam Ali, de held. Gelukkig maar. Het publiek gaf een groot warm applaus… omdat Ali de boodschap bracht die het publiek ook voelde en had willen zeggen als ze mocht spreken. Good cop, bad cop Ja en zo gaat het nou op tv. The good cop and bad cop. Alles over het hoofd en ten koste van de kwetsbare deelnemer of gast… en het gros van de kijkers hebben het spel niet eens door en laten zich verleiden om ook volgende week weer te gaan kijken,… naar leedvermaak…. Wat zal Anouk er nu weer uitflappen.

Voor de kijkcijfers en het grote geld
Gelukkig zit er een knop op de tv en ben ik blij dat de rest in onze woonkamer er hetzelfde over denkt en voelt. Ik hoor mijn zoon letterlijk zeggen: Dat is toch niet normaal en zeker niet leuk! Ondertussen maak ik me lichtelijk zorgen over de wereld waarin we leven. Prima dat wij bij ons thuis liever de keuze maken voor programma’s die ons vermaken en ontwikkelen door positieve en zinvolle output. Maar hoeveel mensen kiezen daar niet voor en smullen van alles dat met leedvermaak te maken heeft? En de zenders… die blijven alles uit de kast halen voor kijkcijfers en het grote geld.

Hoogste doel van de zender
Het wordt eens tijd dat er echt onderzoek wordt gedaan bij geheel kijkend Nederland. Even voor de duidelijkheid, mijn gezin, familie, vrienden en anderen die ik ken hebben nog nooit de vraag gekregen of ze een kastje wilden laten plaatsen, i.v.m. kijkgedrag. Vraag dus aan álle inwoners van Nederland wat hun wensen zijn en waar hun behoeften liggen. Laat zenders deze waardevolle input inzetten, voor de productie van zinvolle programma’s die de kijkers verder brengen. Met als hoogste doel bij de zenders: maatschappelijke betrokkenheid en een positieve voorbeeldfunctie!

Meer informatie over huysgenoot Pauline van Aken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Voorgestelde posts