Zoenen afschaffen op het werk

TIPdriezoenen-600x424

Geschreven door huysgenoot Angelique van ’t Riet

Zoen je zakelijk omdat je weet waarom je het doet? Of omdat iemand er ooit mee begonnen is?

December staat voor de deur en daarmee ook het geven van honderden zoenen; door mannen maar vooral door vrouwen!  Eeuwen geleden hebben mensen het zoenen ontdekt en we zijn er daarna nooit meer mee gestopt. De allereerste afbeelding van twee mensen die zoenen stamt uit 1500 en werd gemaakt in India. Daar waar de één een zoen een poging vindt tot samensmelting van twee mensen vindt de ander dat het voortkomt uit voedseloverdracht. In beide gevallen zou ik er voor willen pleiten dit in een zakelijke context achterwege te laten.

Tijdens verjaardagen, recepties, eindejaarsfeesten en nieuwjaarsborrels wordt er wat afgezoend. De mannen hebben mazzel want zoenen over het algemeen de vrouwelijke helft van de aanwezigen en misschien een paar mannelijke. De vrouwen zoenen het dubbele aantal! Vaak zijn er mensen aanwezig op een eindejaarsborrel die je niet of nauwelijks kent en zoen je stug  door om geen onderscheid te maken. Dit massale zakelijke gezoen lijkt geconditioneerd te zijn en daarvan is het altijd goed te kijken waarom je doet wat je doet.

Vind je dit zoenen hartstikke gezellig, geeft het je een goed gevoel en kijk je er naar uit; vooral blijven doen. Behoor jij tot de vrouwen (of mannen) die zich afvragen hoe ze onder al dit gezoen uit kunnen komen.  Dan hier een paar mogelijkheden:

  1. Strek je arm bij het handengeven tamelijk ver uit en houd je arm stijf. Hiermee houd je de ander op afstand en wordt zoenen voorkomen.
  2. Start tijdens het handen geven direct met praten.
  3. Zeg dat je niet zoent omdat je snip verkouden bent of een beginnende koortslip hebt

De allerbeste oplossing is bedenken: waarom je doet wat je doet. Het antwoord op deze vraag is voor jou de manier om jouw zoengedrag op zakelijke bijeenkomsten helder te krijgen. En als je dat antwoord hebt weet je ook gelijk of je dit gedrag in stand wilt houden of niet.

Meer informatie over Angelique van ’t Riet

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Voorgestelde posts